• Načítám...
>

IT služby na hodinu nabízí Praha 13 svým seniorům

  • 8. dubna 2024,
  • 16:04,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Senioři z Prahy 13 mají co se týká elektroniky vystaráno. Mohou si totiž objednat domů hodinového ajťáka. A to za zvýhodněnou cenu.

Reklama

Nastavit nový telefon nebo ho třeba spárovat s televizí či počítačem. To může být mnohdy oříšek i pro kdejakého středoškoláka, natož pak pro jeho prarodiče, kteří se ale také musí chtě nechtě moderní době přizpůsobovat. Praha 13 proto svým seniorům poskytuje službu hodinového ajťáka.

"Máme celou řadu seniorů, kteří třeba neumí dobře aktivovat SIM kartu v telefonu, nastavit chytrý telefon, proto tady máme službu hodinového ajťáka, který přijede domů nebo do toho centra pro seniory a seniorovi pomůže s těmi moderními vychytávkami a moderními trendy a věřte, že dříve nebo později to budeme potřebovat všichni," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Služba je za normálních okolností zpoplatněná částkou 300 korun na hodinu. Radnice Třináctky ji ale dotuje a tak každý senior zaplatí jen stokorunu. Ajťáka domů si pak lidé mohou objednat přímo z webových stránek radnice.

"Jsou velmi intuitivní, tak si může ten senior případně jeho příbuzný objednat toho ajťáka, zatelefonovat, napsat ten problém emailem, co ho konkrétně trápí a pak už se spolu prostě dohodnou," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Okrajová městská část eviduje třináct klubů seniorů, každý z nich má přitom kolem dvaceti členů. Místní virtuální klub pak tvoří kolem tisícovky starších lidí.

"Jsou to tisíce lidí, kteří mohou toto skutečně využít a snažíme se to směřovat právě na seniory, protože přeci jen ten člověk, který je aktivní v práci a podobně, si to má zařídit po svém a podle sebe, ale senioři jsou nejohroženější skupina. Snažíme se jim v tom pomáhat i z hlediska třeba aktivace antivirového programu a podobných věcí," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Službu má pod taktovkou nezisková organizace Moudrá Sovička. Ta vznikla proto, aby pomocí technologií přispěla ke zlepšení mezigeneračního spojení a přímého snížení tohoto pocitu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu