• Načítám...
>

Praha 13 nashromáždila nejvíce mobilů k recyklaci

  • 8. dubna 2024,
  • 15:23,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Úřad městské části Praha 13 se zapojil do projektu Recykluj mobil a tak byl po celý březen umístěn v atriu radnice sběrný box, kam mohli lidé staré telefony odkládat. Obyvatelé Třináctky nakonec mobilů nasbírali nejvíce ze všech zúčastněných městských částí.

Reklama

150 mobilních telefonů nastřádali obyvatelé Prahy 13 v rámci ekologické akce Recykluj mobil. Radnice okrajové městské části tak během březnové osvětové kampaně nashromáždila největší množství tohoto odpadu.

"Čímž významně přispěla ke sběru a k úspěšnosti celé kampaně, v tuto chvíli už víme, že byli nejlepší v tom sběru a je to i díky té kvalitní propagaci a že se hodně lidí o tom dozvědělo, že tady tu možnost toho odevzdání toho mobilu mají," řekl Jiří Šmejkal, manažer projektu Remobil.

"Myslím si, že je dobré, že nezůstávají telefony, které obsahují lithium, baterie a podobně někde v přírodě, potoce a určitě v tom budeme pokračovat," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Většina nasbíraných telefonů teď poputuje k recyklaci. Část z nich se ale ještě na chvíli do světa mobilů vrátí.

"90 procent toho objemu končí pro materiálové využití těch drahých kovů, jako je zlato, stříbro, měď, platina a tak dále. 10 % se snažíme ještě vrátit zpět do oběhu, zejména se jedná o náhradní díly," řekl Jiří Šmejkal, manažer projektu Remobil.

Jeden recyklační box si teď radnice ještě ponechá, takže ho obyvatelé budou moci dál využívat. Město ale obecně nabízí řadu variant, jak se nepotřebných mobilů bezpečně a ekologicky zbavit.

"Známé a rozšířené jsou například červené kontejnery, většinou je to někde na místech, kde je plast a tak dále. Kde si člověk mobilní telefon kupuje, tam má právo ten starý mobilní telefon odevzdat," řekl Jiří Šmejkal, manažer projektu Remobil. 

Řada lidí má ale obzvlášť ke starším modelům telefonů téměř osobní vztah a nevyužité mobily jim tak často zůstávají v šuplíku. Podle Jiřího Šmejkala z projektu Remobil je ale právě recyklace tohoto materiálu důležitá. Šetří se totiž příroda, ze které se jinak drahé kovy musí opakovaně těžit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu