• Načítám...
>

Nová lávka výrazně usnadní přestup z vlaku na metro

  • 3. dubna 2024,
  • 14:47,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Na Rajské zahradě slavnostně otevřeli novou lávku pro pěší. Ta má výrazně usnadnit přestup z vlaku na metro i průchod celou oblastí. Část lávky přes železniční trať byla otevřena pro veřejnost již v prosinci loňského roku. Nyní byla dokončena a zkolaudována celá lávka, tedy včetně úseku vedoucího přes Chlumeckou ulici. Součástí otevření lávky bylo také představení nových prvků navigačního systému Čitelná Praha.

Reklama

 Po letech čekání se na Rajské zahradě v městské části Praha 14 cestujícím otevřela nejenom nová železniční zastávka, ale také zcela nová lávka, která tak usnadní přestup z metra na vlak i celkový průchod oblastí.

"Lávka je určitě pro Prahu 14 a naše občany obrovským přínosem, nejen kvůli lepšímu vstupu k nové vlakové zastávce Rajská zahrada, ale kvůli skvělému pěšímu propojení dvou oblastí, a to konkrétně sídliště Černý Most a oblast Kyje - Hutě," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) - místostarostka MČ Praha 14.

Na nové železniční zastávce Praha-Rajská zahrada zastavují vlaky pěti linek již od prosince loňského roku, ale až do této chvíle chybělo kvalitní a rychlé propojení se sídlištěm Černý Most, zatím bylo jen ve směru do části Hutě. Nyní je však již zastávka kompletně bezbariérově přístupná, a to právě díky zprovoznění pěší lávky přes Chlumeckou ulici.

"Ta trať, která zde vede, zde funguje od roku 1873, to znamená už 150 let, ale teprve v loňském prosinci zde poprvé začaly zastavovat vlaky, což je samozřejmě obrovský přínos pro naše občany, kteří se vlakem dostanou do centra za pouhých 12 minut," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) - místostarostka MČ Praha 14.

Aby se lidé v okolí dobře orientovali, k tomu má posloužit nový navigační systém Čitelná Praha.

"To jsou ty nové navigační cedule, které pomáhají lidem, zejména tedy pěším, najít co nejrychlejší cestu městem, takže tady testujeme například ten nový totem, který označuje tu železniční stanici, uvidíme, co na to budou lidé říkat a podle toho budeme v tom projektu případně postupovat dále," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Technicky se jedná o dvě prostě uložené příhradové ocelové lávky a dvě věže pro spojení výškových úrovní na koncích lávek. Věže obsahují výtahové šachty a schodiště. Výtahy ale zatím chybí ve stanici metra Rajská zahrada.

"Nyní s tou novou pěší lávkou, kdy občané a chodci se dostanou do toho horního patra tubusu metra, už to problém je, a to nejen pro hendikepované, ale také pro maminky s kočárky, ale nebo třeba i cestující, kteří budou mít nějaká objemná zavazadla," řekla Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka) - místostarostka MČ Praha 14.

Městská část Praha 14 už proto požádala Magistrát hlavního města Prahy o pomoc. Metropole s tím v rámci svých plánů počítá. Snad bude tedy čekání výrazně kratší, než jak tomu bylo v případě železniční zastávky Rajská zahrada. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu