• Načítám...
>

Náměstí Míru je domovem Eminescovy lípy

  • 5. dubna 2024,
  • 17:58,
  • PRAHA 2,
  • Věra Dušková

Jednoho z nejvýznamnějších rumunských národních básníků bude připomínat lípa a pamětní deska na náměstí Míru v Praze 2. Zasadili ji společně vrcholní představitelé Rumunska i Česka spolu se starostou městské části Praha 2.

Reklama

V parku před basilikou sv. Ludmily na náměstí Míru našla svůj domov lípa, která bude připomínat jednu z největších osobností Rumunska – básníka Mihaie Eminesca.

„Dneska jsme oslavili zasazením lípy básníka Eminesca, ale zároveň společné vynikající vztahy mezi Českou republikou a Rumunskem. Jsem velmi ráda, protože v dnešní době hovoříme o společné spolupráci v oblasti bezpečnosti, v oblasti energetiky. Ale dneska na tomto aktu jsme měli možnost společně oslavit poezii významného básníka Rumunska, který žil tady v Čechách," řekla Halka Kaiserová - velvyslankyně České republiky v Rumunsku.

Důvodem, proč se slavnostní akt zasazení lípy, který iniciovalo Velvyslanectví Rumunska v Praze, konal právě v městské části Praha 2, je fakt, že to byla právě tato městská část, kde slavný rumunský básník devatenáctého století krátkodobě žil. A to v Lipové ulici.

„Měl tady bratra a studoval tady na univerzitě a hlavně tady psal poezii," řekla Halka Kaiserová - velvyslankyně České republiky v Rumunsku.

„Národním stromem Rumunska je dub, ale tady jsme sázeli lípu. Proč?“

„Tady jsme sázeli lípu, protože to je strom Eminesca. A je to strom České republiky. Takže je to takové propojení rumunského básníka s českým krásným prostředím, které ho určitě inspirovalo k mnoha poetickým dílům," řekla Halka Kaiserová - velvyslankyně České republiky v Rumunsku.

Lípa zasazená na náměstí Míru ale nese ještě další poselství, je vlastně dcerou, tedy odnoží vzácné Eminescovy lípy v Rumunsku.

„Která je velmi stará, dokonce přes pět set let, je v Jasy a je to první Eminescova lípa," řekla Halka Kaiserová - velvyslankyně České republiky v Rumunsku.

Poblíž kmene lípy byla navíc umístěna pamětní deska, která má navždy připomínat, proč tu lípa stojí. Starosta městské části Praha 2 Jan Korseska na slavnostním aktu hostil velmi významné osobnosti – předsedy senátů obou zemí, velvyslankyně Rumunska i Česka a nechyběli ani představitelé Česko – rumunské společnosti a Karlovy univerzity.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu