• Načítám...
>

Oprava náměstí Jiřího z Poděbrad budí kontroverze

  • 25. srpna 2023,
  • 11:15,
  • PRAHA 3,
  • Kristýna Svobodová

Náměstí Jiřího z Poděbrad čeká rekonstrukce. Ne všem se ale líbí. Ptali jsme se v ulicích Prahy 3 i na radnici.

Reklama

Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 má projít rekonstrukcí. Plány úprav se připravovaly přes 20 let. Ty nejnovější ale vzbuzují kontroverze mezi některými místními. Čtyřiaosmdesátiletý starousedlík pan Mikeš kritizuje například plánovaný zásah do stávající zeleně.

"Tady by se měly vyřezat stromy, nasázet nové, ale mladé stromy než vyrostou, to trvá 30 let, tak jsem psal na radnici Prahy 3 a ti se se mnou nebavili," řekl Hynek Mikeš - obyvatel MČ Praha 3.

Vedení radnice se ale hájí. Prostor pro připomínky prý veřejnost dostala přímo na náměstí, a to před pěti lety formou participačního kontejneru v rámci tehdy připravované aktualizace zastaralého projektu. Některé připomínky občanů pak radnice podle starosty Prahy 3 do projektu zapracovala.

"Zaznívaly požadavky na zachování starých stromů, je tam taková ta ikonická moruše, ten rozvětvený strom se spoustou podpůrných řetězů, tak ten bude zachován a je tam maximální snaha tu zeleň, ke které má veřejnost často i emotivní vazbu, zachovat," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Díky občanům pak aktuální verze projektu počítá i s původní fontánou. Přesto ale řada místních proběhlou participaci nezaznamenala.

"Tady byl i takový kontejner, kam lidé mohli vhazovat své připomínky, takže jste o tom vůbec nevěděla?"

"Nevěděla," řekla místní obyvatelka.

"A kdybyste o tom věděla, tak byste se k tomu vyjádřila?"'

"Je to možné, protože sem chodím často a mám to tady ráda," řekla místní obyvatelka.

Revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad přinese kompletní výměnu povrchů, bezbariérovost, zlepšení zavlažování nebo větší prostor pro místní trhy. Rozšíření pěší zóny pak ustoupí část parkovacích míst.

"Určitě více prostoru pro lidi a méně pro auta, to je pozitivní. Přijde mi to jako dobrá změna," řekla místní obyvatelka.

"My ještě v tuto chvíli nevíme přesné změny, jakým způsobem město Praha chystá tu revitalizaci, nicméně předpokládám, že určitě nějakým způsobem to podnik ovlivní, nejsem teď úplně schopná říci, jestli to bude v pozitivním smyslu nebo v negativním," řekla Renata Hlaváčová - spolumajitelka bistra Happy Bean.

Někteří místní obyvatelé i část opozičních zastupitelů se pak pozastavují nad cenou celé rekonstrukce. Ta se během let více než zpětinásobila.

"Před dvanácti lety stál projekt 40 milionů, což mi vadí, potom se zvýšil na 100 milionů a v současné době 200 milionů," řekl Hynek Mikeš - obyvatel MČ Praha 3.

Poslední informace z pražského magistrátu pak uvádí odhadovanou hodnotu zakázky asi na 309 milionů korun.

"Jsou to peníze daňových poplatníků a nezdá se mi, že bych je tady viděl. Teď je nově postavený stadion v Hradci Králové asi za 600 milionů, tady jsme na polovině a tam se postavil celý nový stadion se zázemím a tady se bavíme o povrchových úpravách," řekl Mojmír Mikuláš (Patrioti pro Prahu 3) - zastupitel MČ Praha 3.

"Všichni známe tu ekonomickou situaci, vývoj ceny stavebních prací. Náměstí Jiřího z Poděbrad je myslím druhé největší náměstí v Praze a při tak velké ploše, když musíte vyměnit všechny povrchy, vytvořit rozvody toho závlahového systému, vyměnit mobiliář, přesunout tu kašnu, tak v tu chvíli ta cena roste," řekl Michal Vronský (TOP 09) - starosta MČ Praha 3.

Pražský dopravní podnik také opravuje přilehlou stanici metra. Její otevření se plánuje letos na přelomu října a listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu