• Načítám...
>

Výlohy Skleňáku obsadili studenti architektury

  • 5. dubna 2024,
  • 20:10,
  • PRAHA 6,
  • Věra Dušková

Vítězné práce v soutěži o Cenu děkana Fakulty architektury ČVUT mohou ocenit i Pražané. K vidění jsou ve Skleněném paláci na náměstí Svobody v Praze 6.

Reklama

Už třetí ročník má za sebou soutěž studentů Fakulty architektury ČVUT o cenu děkana. Vítězné práce si Pražané mohou prohlédnout ve výlohách Skleněného paláce, lidově nazývaného Skleňák.

„Většina výuky spočívá v tom, že se studenti učí na projektech, často na projektech nějakých reálných zadání a ročně vznikne zhruba 2 500 projektů. A ta cena děkana oceňuje nejlepší z nich," řekl Dalibor Hlaváček - děkan Fakulty architektury ČVUT.

„A jaké práce máte nejraději? Co mají společného ty, které se vám nejvíc líbí?“

„Já myslím, že to asi nemohu říci a možná ani nechci. Já mám na tom nejraději tu pestrost. Vidíte tam různé přístupy, různá měřítka úkolů, kterými se ti studenti zabývají, od třeba jednoho z vítězných projektů, to jsou šachy pro nevidomé, to dělala studentka prvního ročníku designu, až po reálné projekty, kdy studenti navrhují lávku do Krkonoš, kterou nejenom navrhnou, nakreslí, ale potom ji i vlastníma rukama postaví," řekl Dalibor Hlaváček - děkan Fakulty architektury ČVUT.

„My jsme dostali zadání od Krkonošského národního parku, kdy oni nám zadali nějaké lokality, kde byly lávky ve špatném stavu, takže my jsme na jejich místě postavili nové lávky. Vlastně ten koncept toho byl co nejméně tu lávku ukazovat, aby si člověk, když po ní jde, vůbec nevšiml, že jde po lávce. Proto je vlastně zahloubená do země," řekl Matěj Střecha - absolvent Fakulty architektury ČVUT.

Umístění výstavy do Skleněného paláce, architektonického skvostu městské části Praha 6, je už jakousi samozřejmostí.

„Obvykle říkám, že Praha 6 je definovaná čtyřmi fenomény: Letištěm Václava Havla, armádou, potom je tady hodně ambasád na malém prostoru a samozřejmě vysokými školami, těmi technickými – ČVUT a Vysokou školou chemicko-technologickou. A jádrem toho kampusu je vlastně Fakulta architektury a ta tady dnes vystavuje práce svých studentů. A to je vlastně logika, proč je to tady. Galerie Skleňák je velmi vhodná pro vystavování rozvojových projektů a různých architektonických, protože to vlastně můžete vidět ráno, v poledne, večer, v noci. Je to podsvíceno, je to čtyřiadvacet hodin denně a veřejnost to zajímá," řekl Jan Lacina (STAN) - radní MČ Praha6.

Výstavu prací oceněných v třetím ročníku soutěže Cena děkana Fakulty architektury ČVUT je ve Skleněném paláci možné zhlédnout až do 5. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu