• Načítám...
>

Praha 6 si připomněla výročí Karla Kryla

  • 15. dubna 2024,
  • 9:17,
  • PRAHA 6,
  • Ladislav Jakub

Národní technická knihovna v pražských Dejvicích hostila koncert na počest Karla Kryla.

Reklama

Národní technická knihovna v pražských Dejvicích hostila koncert na počest Karla Kryla. Spolu s městskou částí Praha 6 si připomněla 80 let od narození tohoto básníka a zpěváka a 30 let od jeho smrti. Stovky hostů různých věkových skupin si přišly poslechnout slavnostní koncert s názvem Symfonická Salome. Šlo o unikátní projekt pěti umělců a symfonického orchestru, kteří osobitým a vytříbeným způsobem navazují na vynikající hudební potenciál písní Karla Kryla, a to v úpravě a aranžmá Michala Vejskala. 

"Karel Kryl je pochován na Břevnovském hřbitově, tady u nás v Praze 6 a dnes si připomínáme jeho nedožité 80. narozeniny. Tak jsme se rozhodli, že mu uspořádáme tento koncert. Nastudování pro klasický orchestr a ty písně zůstaly zachované, tak jak je on zpíval. Pro moji generaci byl Karel Kryl člověk, který se ozýval ze Svobodné Evropy, ze svobodného západu a vlastně celá ta 70. a 80. léta byl takovým světlonošem demokracie. I když tady nevydával, tak ty jeho písničky tady byly známé a jsou známé do dneška," řekl TV Praha Jan Lacina, radní Městské části Praha 6 pro kulturu, sport, volný čas a bezpečnost.

Interprety doprovodil orchestr Praga Sinfonietta pod taktovkou výjimečné dirigentky Miriam Němcové.

"Ty písničky jsou upravené pro malý sólový ansámbl, harfu, akustickou kytaru, klarinet, zpěv a symfonický orchestr.Karel Kryl byl ojedinělý básník a zpěvák a tohle byl vynikající nápad Michala Vejskala, jak to zaranžovat a zkomponovat. Moc takových aranžmá a děl není," dodala dirigentka.

Zpěvu se ujal herec Pavel Batěk, pro kterého to byla srdeční záležitost. 

"Miluju ho, jeho texty, všechno. Naposledy jsme to hráli před několika lety, tu symfonickou verzi, ale už to hrajeme dlouho," zmínil Pavel Batěk, herec a zpěvák.

A nejen on, celé generace Čechů ho stále mají v oblibě. 

anketa

"Posloucháme ho, naše děti ho měly rády, tak si to jdeme zopakovat."

"Byl to takový zpěvák, který vyhovoval mnoha lidem, mně se jeho písně líbily."

"Mně se líbí jeho písničky a když mohu, tak si ho ráda poslechnu."

Vstup na výjimečný a slavnostní koncert byl zdarma. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu