• Načítám...
>

Maršála Koněva nahradí pomník Pražského povstání

  • 19. dubna 2024,
  • 7:33,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Na místě odstraněné sochy kontroverzního maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády vznikne interaktivní pomník Pražského povstání, který uctí odvahu a sílu bojujících na konci 2. světové války a jehož podoba pracuje s nadčasovou symbolikou svobody. Revitalizace přilehlého parku dá pak vzniknout městské zahradě. Vítězný návrh vznikl pod vedením architekta Bronislava Stratila v kooperaci ateliéru RSAA. Koncept byl vybrán v rámci výtvarně-architektonické soutěže pořádané organizací CZECHDESIGN.

Reklama

Dominantou náměstí Interbrigády v městské části Praha 6 byla po dlouhá léta socha sovětského maršála Ivana Koněva. Poté, co jeho postava začala budit kontroverzi, bylo jasné, že její místo bude muset zaujmout důstojnější a společensky přijatelnější symbol na uctění historie. Šestka se rozhodla pro pomník Pražského povstání, který vyzdvihne odvahu a sílu bojujících na konci 2. světové války.

„Proběhla architektonická soutěž, která měla na začátku třicet čtyři návrhů, z nichž jsme do druhého kola poslali pět a vybrali jsme studio RSAA, které představilo jak krásný velký pomník Pražského povstání, ale který zároveň respektuje to, že jsme pořád uvnitř města a že je potřeba vytvořit relaxační a oddechovou plochu pro občany Bubenče a Dejvic,“ vyzdvihuje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Vítězným návrhem se nakonec stal ten, jehož vedení si vzal na starost architekt Bronislav Stratil. 

„My tu koncepci máme poměrně jasnou a přehlednou. Ten hrot zvednutého parku symbolizuje takové to obecné zlo a v tomto případě jmenovitě zlo války a 2. světové války. Ten památník má v podstatě dvě tváře. Jednu tvoří rozvlněný průraz a druhou stranu tvoří mluvítko,“ vysvětluje architekt Bronislav Stratil.

Tlampač a mluvítko se tak spojí v jeden celek, kterým se dá promlouvat. Svým názvem Voláme všechny zároveň představuje interaktivní dílo a vyzývá k zapojení. Výtvarně - architektonickou soutěž, ze které vzešel i vítězný návrh, pořádala organizace CZECHDESIGN, která ale rozhodně neměla snadný úkol.

„Celý ten proces probíhal rok. Na začátku byly velmi dlouhé přípravy, kdy jsme dávali dohromady soutěžní zadání, potom probíhala otevřená výzva a samotné zasedání poroty probíhalo dva dny, v rámci kterého probíhala ta debata poroty. Posléze měli účastníci zase dva až tři měsíce na zpracování zpětné vazby a finální zasedání pak trvalo opět další dva dny,“ uzavírá Eliška Malečková za organizaci CZECHDESIGN. 

 Realizace pomníku se předpokládá v roce 2026. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu