• Načítám...
>

V Praze 8 se představily loutkové soubory

  • 12. března 2024,
  • 12:15,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

V Divadle Karla Hackera v Praze 8 se koná pravidelný festival loutkového divadla, v rámci kterého je připraveno několik loutkových představení od loutkářů z celého Středočeského kraje a Prahy. Kdo letos vyhrál? To se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

V Divadle Karla Hackera v Kobylisích se konal 46. ročník festivalu pražských a středočeských amatérských loutkařů.

"My jsme samozřejmě rádi, že městská část může podporovat tuto krásnou akci, jako je festival pražských a středočeských amatérských loutkářů, což samozřejmě Praha 8 dělá tradičně jako každý rok a velice podporuje to divadlo nebo vůbec tu činnost toho souboru," řekl Martin Möglich, referent Oddělení kultury, sportu a mládeže MČ Praha 8.

"Na Osmičce to má tradici poměrně dlouhou, v podstatě pět prvních ročníků probíhalo jinde a od sedmého ročníku tento festival až po ten dnešní 46. hostí Loutkové divadlo Jiskra v Divadle Karla Hackera. Dnes vystupuje domácí soubor Loutkové divadlo Jiskra a vystupujeme s představením Zvířátka pana Krbce. Jsem spokojen, festival se podařilo naplnit spoustou různých souborů, k vidění jsou i různé loutkové formy, takže festival je pestrý a za to jsem rád. Hlavně máme velkou diváckou odezvu a za to jsme také rádi. Jsme opravdu rádi, protože si k nám diváci opravdu našli cestu a zatím všechna festivalová představení byla hojně obsazena, takže za to jsme opravdu moc rádi, že i přes to relativně krásné počasí si k nám dnes diváci našli do divadla cestu," řekl Jiří Krása, principál Loutkového divadla Jiskra.

anketa

"Těšili jsme se, máme rádi tu pohádku Večerníček, je to naše oblíbená, moje i dětí, tak jsme se rozhodli, že se podíváme, jak to vypadá v loutkové formě."

"Přišli jsme s dcerou a moc se těšíme. Občas sem zajdeme a jí se to vždy moc líbí, takže se těšíme. Loutkové divadlo máme rádi, tak to bude hezký zážitek."

"My jsme se sem dlouho chystali a konečně dnes jdeme na představení, aby kluci viděli tu pohádku, kterou mají rádi. Kluci, jak jsme se chystali?"

"Oblékali."

"Jsou to soubory, které zhlédneme a potom, když se trošku poradíme, tak těm souborům dáváme nějaké připomínky. Teprve na konci se udělá hlavní hodnocení té celé přehlídky, takže je to skutečně jako rozhovor se soubory, co se líbilo, co by mohli udělat jinak, trošku je to lektorská práce, nejen porotní," řekla Nina Malíková, divadelní historička a kritička.

Vítězem festivalu se stalo představení Perníková chaloupka loutkového divadla Sokol Královské Vinohrady. Na postup na celostátní přehlídku Chrudim byla doporučena nejen již zmíněná Perníková chaloupka, ale také představení O kohoutu, kocouru a kose v podání souboru Říše loutek Praha. Domácí soubor Jiskra dostal několik individuálních cen, ale i jednu společnou, a to za Aktivní udržování loutkářských tradic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu