• Načítám...
>

Osmička oslavila výročí Bohumila Hrabala

  • 2. dubna 2024,
  • 10:46,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

Ve Velkém mlýně na Osmičce se slavilo. Konaly se tu totiž velkolepé oslavy 110 let od narození Bohumila Hrabala a 100 let od narození Vladimíra Boudníka. Oba umělci společně prožili v pražské Libni řadu let. I když povahou byli oba úplně jiní, spojovaly je podobné pohledy, názory i stejný přístup k životu.

Reklama

Na letošní rok připadají dvě velká kulturní výročí. 110 let od narození spisovatele Bohumila Hrabala a 100 let od narození grafika Vladimíra Boudníka. Oba světově uznávané představitele české kultury spojovalo nejen přátelství, ale také Praha 8, konkrétně Libeň, kde byli svého času spolubydlící. Bohumil Hrabal měl k Libni hluboký vztah. Právě do tohoto místa situoval i děj svých knížek Něžný barbar a Svatby v domě.

"To, že to můžeme připomínat tady v Libni, je úplně úžasné, mezi obrazy, které jsou inspirované jeho postavou a jeho duchem, tak to je úplně úžasné a s lidmi, kteří se ho ještě pamatují, kteří ho zažili, kteří točili filmy a mají vlastně ten jeho duch v sobě, tak to je super, že to můžeme takhle ještě předat zájemcům a divákům," řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8.

"Já jsem četl naprostou většinu jeho knih, viděl jsem ty filmy. A zadruhé jako libeňský patriot a hlavně rodák jsem byl jako dítě nevědomky spoluobčanem Bohumila Hrabala, takže pro mě je to srdeční záležitost samozřejmě," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

V rámci výročí se konaly v prostorách Velkého Löwitova mlýna i besedy s herci, kteří měli tu čest si zahrát ve filmech natočených podle Hrabalovy předlohy.

"Když se řekne pan Hrabal, tak se mi vybaví milý člověk, úžasný spisovatel, pábitel, nemůžu říct přítel, ale rád bych řekl přítel a milovník koček," řekl Jaromír Hanzlík, herec.

"Obsluhoval jsem anglického krále, další knížky, sonety a prózy jsem od něj četl, dokonce jsem i audio načítal Bambini di Praga, Jarmilka, což byla krásná próza o Jarmilce," řekl Oldřich Kaiser, herec.

"Jak vidíte za mnou, tak tady se chystá beseda o panu Hrabalovi, tak na to se těším, protože jsou tady patrně všichni příznivci pana Hrabala. No tak tady jsem ještě nevystupoval, ale tento mlýn jsem si tady prošel a moc se mi to líbí, protože je to velmi citlivě rekonstruované, nedokážu si představit, jak to tady vypadalo, když tady proběhla ta voda," řekl Jaromír Hanzlík, herec.

"Jsem za to strašně rád, že si lidé dokážou vzpomenout na Bohumila Hrabala, že je to zajímá. A samozřejmě jsem neuvěřitelně rád, že takoví mistři divadelního i filmového řemesla, jako je Jaromír Hanzlík a Oldřich Kaiser, přijali naše pozvání a že tady jsou," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

Jedna z hlavních součástí oslav je také výstava s názvem Střípky z Hrabalovy galaxie, která je věnována jeho životu. O malby se postaral již zmíněný Hrabalův kamarád, grafik a malíř Vladimír Boudník. Výstava bude veřejnosti přístupná až do 26. května, bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách mlýna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu