• Načítám...
>

Cyklostezky u mostu Barikádníků se dočkají revitalizace

  • 9. dubna 2024,
  • 15:14,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Výrazných úprav se dočká z části kamenná cesta určená původně pro lodní dopravu a navazující vyšlapaná pěšina podél Vltavy v pražské Libni mezi mostem Barikádníků a ulicí U Českých loděnic.

Reklama

Z části kamenná cesta určená pro lodní dopravu a navazující vyšlapaná pěšina podél Vltavy v pražské Libni mezi mostem Barikádníků a ulicí U Českých loděnic se dočká výrazných úprav.

"Bude tady částečně mlatový povrch, částečně tady budou zachovány tyto kameny, které vidíme kolem sebe, ta cesta, která byla dříve využívaná pro pažení lodí," řekl Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

V blízkosti Vltavy tak vznikne pobřežní stezka pro pěší i cyklisty. Zdejší přírodní ráz by ale měl zůstat zachován.

"Původním plánem bylo provést tady širokou cyklostezku, tento plán byl přehodnocen a my máme nový projekt, který počítá s tím, že se zachová ráz území, bude tady taková klidová přírodní cesta pro pobyt u řeky," řekl Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

Prvním krokem k obnově břehu byla oprava cyklostezky v Thomayerových sadech, která byla dokončena loni. Navazovat teď bude revitalizace cesty podél řeky. Ta má být po dokončení 2, 5 metru široká a se speciálními lávkami na ochranu kořenů stromů. Proměnou pak projde i cyklostezka nad řekou podél silnice. Ta je určená lidem, kteří kolo využívají jako dopravní prostředek a potřebují tak jezdit rychleji.

"Jezdí tady řádově 2000 cyklistů denně a ten pohyb je tady dnes velmi nekomfortní, je velice úzká, je tady signální pás, který když je trochu mokro, tak velice klouže," řekl Martin Jedlička (Společně pro Prahu 8) - zastupitel MČ Praha 8.

Někteří cyklisté se tak v cyklopruhu na kraji frekventované silnice bojí a tak jezdí po chodníku v obou směrech. V některých místech u lamp je ale šířka menší než jeden metr.

"Myslím si, že by tady mohlo být nějaké komplexnější zpracování té cyklostezky, v obou těch pruzích je to nepříjemné. Zvlášť mě trápí ty lampy, které jsou v té cyklostezce, je to dost nepříjemné, když se snažím někoho předjet. Když jezdím z vrchu, tak mám problém se napojit od Bulovky na tu cyklostezku," řekl Martin Sýkorský - cyklista.

Chodník tak bude nově rozšířen i přes cyklopruh, posunuta budou svodidla a také lampy veřejného osvětlení by měly být přemístěny. Technická správa komunikací teď řeší studii proveditelnosti a v přípravách je i veřejná soutěž na zhotovitele projektu.

"Součástí je i přeložka veřejného osvětlení a přeložky dílčích inženýrských sítí, je to z důvodu rozšíření průjezdného profilu a zlepšení prostupnosti daného území. Součástí studie je i odtěžení navážek v rozsahu zhruba 300 metrů dálkových a šířka je proměnlivá od 13 do 22 metrů," řekl Michal Švadlenka - TSK hl. m. Prahy.

V budoucnu by se pak mohlo proměnit i celé území. Záležet ale bude na výstavbě městského okruhu tunelem Vlasta - tady teď město řeší změnu územního plánu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu