• Načítám...
>

V pražské Libni brzo otevřou re-use centrum

  • 12. dubna 2024,
  • 11:48,
  • PRAHA 8,
  • Ladislav Jakub

.

Reklama

V pražské Libni brzo otevřou takzvané re-use centrum. Jde o místo, kde dávají starým věcem nový smysl. Najdeme ho na místě bývalého libeňského kulturního centra. Libre nabídne prostor pro nákup staronového nábytku a zařízení našich domovů, ale i dětský koutek.

"Dali jsme tomu název Libre, tedy jako libeňské re-use centrum. Je to komunitní centrum s obchůdkem, kde se chceme i setkávat a také využívat různé takzvané enviromentální ekologické výchovy a tak podobně," řekla televizi Praha Jana Solomonová, radní Prahy 8 pro kulturu. 

Libeňské centrum začne fungovat ve středu 17. dubna.

" V 10 hodin začnou programy a aktivity pro děti s rodinami, mohou přijít třeba na takový swapík. Oficiální otevření bude od 17 hodin, kde představíme fungování celého centra. K vidění tu bude i výstava k bohnickému hřbitovu, představíme i knihobudky a čtenářský koutek Arnošta Lustiga," dodala radní. 

Vybavení, které věnovala rodina Lustigových, si budete také moci vyzkoušet. Třeba si během čtení sednout i na pohovku. 

"My jsme získali z pozůstalosti Arnošta Lustiga, tedy jeho sestry a rodiny kousky přímo z jejich bytu, kde paní Hnátová bydlela a kde se pohyboval Arnošt Lustig. Máme několik autentických kousků nábytku, nějaké knížky a psací stroj, na který Arnošt Lustig psal," připomněla Jana Solomonová. 

Celé re-use centrum slouží lidem, kteří chtějí dál nabídnout stále funkční věci, které už doma nevyužijí. Už o víkendu 13. a 14. dubna můžou zájemci nosit do centra zmíněné předměty. 

"Toto centrum přeci jen není nějaká obří hala, je to docela hezký společenský prostor a tak bereme spíš menší kusy nábytku. Je to třeba stolek, židle, menší komody a pak také všechno možné vybavení domácnosti, jako jsou poličky, dekorace, příbory, talířky, hrnky, to co už lidé doma neupotřebí, ale ne obří kusy nábytku," prozradila Veronika Nováčková z neziskové organizace Zerowasters.

K vidění budou i umělecké předměty. 

"To, co jsme dnes přivezli, jsou křesla našich členských organizací, která naší re-use federaci slouží jako jakýsi totem udržitelnosti. Skrze tato křesla komentujeme principy cirkulární ekonomiky a konkrétně re-use," doplnila Jitka Hofmannová, z české federace nábytkových bank a re-use center. 

Za zmínku stojí i toto umělecké křeslo vyrobené z krabic od počítačů známé firmy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu