• Načítám...
>

Praha 9 nasadí do ulic asistenty prevence kriminality

  • 3. dubna 2024,
  • 15:14,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

V průběhu dubna by se v ulicích deváté městské části měli objevit asistenti prevence kriminality, aby přispěli ke zvýšení bezpečnosti v určitých lokalitách. Vysočanská radnice na zřízení těchto pozic požádala o dotaci z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky. Asistenti prevence kriminality budou zaměstnanci úřadu městské části a ve srovnání s policisty nebo strážníky nebudou mít žádné pravomoci. V případě krajní nouze však mohou, stejně jako každý občan, zamezit trestnému činu. K těmto asistentům by mělo přibýt ještě několik asistentů ukrajinské národnosti.

Reklama

V městské části Praha 9 se nachází několik problémových míst, kde nepřizpůsobiví občané narušují pořádek a obtěžují ostatní. Jedním z takových míst je i parčík na náměstí OSN nedaleko radnice.

"Sedávají tady na lavičkách opilí, popíjí alkohol, údajně tady pokřikují na kolemjdoucí a chápu, že pro ty kolemjdoucí to není úplně komfortní, takže jsme se jednak domluvili s městskou policií na zvýšení hlídkové činnosti, to by mělo začít zhruba od půlky dubna a květen a zároveň jsme požádali do programu Prevence kriminality a Ministerstva vnitra o asistenty prevence kriminality," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Devítka věří, že potřebné finance získá a proto už vyhlásila výběrové řízení, kam se už přihlásilo hned několik zajímavých uchazečů. 

"Budou mít stejné pravomoci jako jakýkoliv jiný občan, to znamená krajní nouze, nutná obrana, případně zadržení pachatele, ale měli by působit hlavně preventivně, to znamená, že když tady bude někdo sedět a lidé se budou bát chodit kolem, tak budou vědět, že je tady někdo, kdo jim případně pomůže nebo zavolá policii, ale měli by působit i na ty lidi a vysvětlovat jim, že tady třeba porušují nějaké vyhlášky," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Cílem je, aby mezi asistenty byli lidé, kteří problematiku komunity znají.

"Musí samozřejmě splnit ta kritéria, která jsou ze zákona a následně musí mít i mentora, v našem případě to bude mentor z Policie České republiky. Ti lidé budou muset být vybaveni podle předpisu Ministerstva vnitra jakousi uniformou, nápisy a tak dále, lehké to nebude, není to ani nijak zvlášť finančně ohodnocené, ale věřím, že se nám ten projekt povede spustit, protože vnímáme, že to je potřeba," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

K těmto asistentům by mělo přibýt ještě několik asistentů ukrajinské národnosti. Ti se budou zaměřovat na uprchlickou komunitu v Praze 9.

"Ale zatím se nám v tom výběrovém řízení nikdo nepřihlásil, takže bych poprosil třeba, jestli tito lidé sledují vaši televizi, že by se nám někdo přihlásil, ideálně třeba nějaký bývalý ukrajinský policista nebo policistka, zkrátka někdo, kdo umí se svými krajany pracovat, protože chápeme, že je někdy ta kultura odlišná, máme problémy u Hořejšího rybníku, kdy začíná jaro, tak oni vyráží grilovat, dělat oheň a ruší to tam obyvatele," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Praha 9 disponuje mapou kriminality od Policie České republiky, ze které pak vytipuje problematická místa, kam by bylo vhodné asistenty prevence kriminality nasadit. Mezi taková patří například ještě Park Přátelství, park před Poliklinikou Vysočany a nově i park v Malletově ulici v Nových Vysočanech, kde skončilo denní centrum a bezdomovci se usídlili právě v tomto parku a místní si na ně už začali stěžovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu