• Načítám...
>

V Hlavenci postaví novou školku, pomůže i kraj

V Hlavenci budují novou mateřskou školu. Nabídne jednu třídu a místo v ní najde asi třicítka dětí. Obec patří do prstence, kde se potýkají s kapacitními problémy v mateřinkách. Výstavbu podpořil i Středočeský kraj, a to návratnou bezúročnou půjčkou čtyři miliony korun.

Reklama

V Hlavenci u Brandýsa nad Labem postaví novou mateřskou školu a obci pomůže i Středočeský kraj. Projekt reaguje na nedostatek volných kapacit ve školkách v prstenci kolem Prahy. V nové školce tak najdou místo desítky dětí.

"Budeme mít mateřskou školu jednotřídní pro 28 dětí, bude stát přibližně 32 milionů korun. Dotaci jsme získali ve výši necelých dvaceti pěti milionů korun. Spoluúčast obce je asi necelé tři miliony. Čeká nás ještě výstavba dětského hřiště a toho okolí a to předpokládáme, že budou ještě další dva miliony korun," řekla Jarmila Smotlachová (ODS), starostka Hlavence.

Díky podobným projektům se o něco zmírní nedostatek volných kapacit, který je v některých obcích kolem hlavního města kritický. Nová mateřinka vznikne i díky návratné finanční výpomoci Středočeského kraje.

"Čtyři miliony korun pro Hlavenec je velice vhodná podpora, neboť ne že by na to neměl Hlavenec peníze, nicméně pomůže mu to v průběhu toho financování během toho cash flow, kdy nemají ještě proplacenou dotaci z evropských zdrojů, tak na to překlenutí právě pomůže naše půjčka," řekl Milan Vácha (STAN), radní Stč. kraje.

Hlavenec získal na výstavbu školky dotaci v rámci výzvy IROP. Půjčka kraje je bezúročná a má tedy pomoci předfinancovat dílčí část projektu. Středočeský kraj má na pomoc výstavby školských zařízení připravených několik fondů.

"A je to důležité i pro předfinancování, protože některé typy dotací - nejdřív musíte tu akci postavit a tu dotaci máte vyúčtovanou až po postavení té akce, což je pro ty malé obce velmi komplikované ufinancovat. Ale současně i ta školská infrastruktura je velmi drahá, takže i když obec tu dotaci dostane, tak to spolufinancování je velmi náročné a nákladné a s tím Středočeský kraj pomáhá," řekla Petra Pecková (STAN), hejtmanka Stč. kraje.

Hlavenec má asi 450 obyvatel. Prozatím si v obci vystačili s jednou dětskou skupinou, která čítala asi 12 dětí. Už několik let se ale potýká s kapacitními problémy. Proto místní zastupitelstvo přistoupilo k rozhodnutí, že je třeba postavit vlastní školku. Fungovat by mohla už na jaře roku 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu