• Načítám...
>

Praha koupí budovu v Holešovicích a přetvoří ji na školu

  • 16. dubna 2024,
  • 10:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha koupí budovu v Holešovicích v Praze 7 a přetvoří ji na střední školu. Objekt v ulici U Pergamenky má pak nabídnout zhruba 520 míst pro studenty a navýšit tak celkovou kapacitu středních škol v hlavním městě. V polovině března to po jednání rady města sdělil novinářům radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Reklama

186 milionů korun zaplatí magistrát za budovu v pražských Holešovicích. Objekt v ulici U Pergamentky chce metropole přestavit na střední školu a v hlavním městě tak navýšit kapacity na středních školách.

,,Jedná se o budovu, kterou chceme přetvořit k tomu, aby sloužila pro 520 žáků. Předpokládáme, že bychom tuto budovu mohli přetvořit za 2 až 3 roky. V případě této budovy uvažujeme o gymnáziu. Pomohlo by to současným kapacitám, které díky tomu, že je velký nával dětí z ostatních krajů do Prahy, jsou nedostatečné," vysvětloval pražský radní pro školství, Antonín Klecanda (STAN).

Za stejným účelem pak město plánuje nakoupit ještě minimálně další tři budovy.

,,Je to dále budova na Praze 10, potom je to další budova na Praze 7 a potom jedna budova na Praze 5. Potom jsou budovy, které jsme prošli a zjistili jsme, že to bude poměrně dlouho trvat, máme je také v hledáčku a řešíme, jestli se vyplatí předělání té budovy na tu školní budovu, jestli se nevyplatí koupit, respektive postavit nějaké nové budovy na nějakých nových pozemcích, ať už které máme nebo které bychom nakoupili," řekl Klecanda.

Odhad ceny na nákup dalších dvou budov je podle pražského radní pro školství Antonína Klecandy kolem 410 milionů korun. Problémy s kapacitami škol v Praze byly kvůli velkému zájmu dětí ze Středočeského kraje i loni. Zástupci města tehdy hlásili, že na výstavbu škol chybí metropoli miliardy korun. Praha proto žádala stát o vytvoření Státního fondu školské infrastruktury, odkud by byl rozvoj školství financován.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu