• Načítám...
>

Stavba tramvajové trati na Václavském náměstí začne letos

  • 15. dubna 2024,
  • 16:22,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Výstavba nové tramvajové trati v horní části Václavského náměstí odstartuje už letos 29. června. Až do 30. září pak tramvaje nebudou moci jezdit přes Václavské náměstí mezi ulicemi Vodičkova a Jindřišská.

Reklama

Plánovaná rekonstrukce horní části Václavského náměstí v Praze bude spojená s výstavbou tramvajové trati. Ta má vést od Národního muzea směrem na Vinohradskou ulici. Práce by měly odstartovat už letos 29. června.

,,Ta tramvaj se napojí tak, že překoná magistrálu - tu první a ve Vinohradské ulici, takzvané Muzejní oáze, kde už jsou od roku 2018 koleje, se napojí do těchto kolejí, které tam jsou a z druhého konce těch slepých kolejí, co jsou až pak u té druhé magistrály před Vinohradskou, tam se bude realizovat to napojení na druhou stranu, tedy do Vinohradské a Škrétovy ulice," řekl Jan Šurovský - technický ředitel pražského Dopravního podniku.

Výstavba pak začne opravou trati v ulicích Vodičkova a Jindřišská. 

,,Bude přerušen provoz mezi Vodičkovou a Jindřišskou, dojde k rekonstrukci Vodičkovy ulice mezi ulicí Palackého a Václavským náměstím a v této etapě bude opraven povrch stropní desky ve stanici metra Můstek v polovině Václavského náměstí a založeny už i ty koleje nové nebo výhybky pro tramvajovou trať směrem na Václavské náměstí," doplnil Šurovský.

Pěším by pak Václavské náměstí mělo po dobu prací zůstat přístupné.

,,Tak Václavské náměstí z většiny určitě přístupné bude, ale bohužel protože tu tramvajovou trať, která tam byla, tam nyní vracíme a to s sebou bohužel nese určitá omezení. Je to naplánované přes prázdniny, tak já doufám, že tato záležitost bude brzy za námi," vysvětlil náměstek pro dopravu pražského primátora, Zdeněk Hřib (Piráti).

Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, kdy byla trať zrušena. O jejím návratu rozhodlo minulé vedení města. Rozmístění kolejí by ale mělo být oproti dřívějšímu stavu jiné.

,,Teď to bude tak, že tam dojde k výraznému zúžení vozovek a v té vozovce bude jezdit ta tramvaj, to znamená to střední těleso, které bude určeno pro konání různých trhů a pobytová zóna a pohyb pěších, bude vlastně o dost větší, než je dneska a ta tramvaj bude tedy mít poměrně velkou osovou vzdálenost, že to bude vypadat spíše jako dvě jednokolejné tratě," doplnil Šurovský.

Budoucí trať na Václavském náměstí má pomoci udržet plynulost dopravy v případě kolizí například na tratích v Ječné ulici.

,,Když tam vznikne nějaká nehoda nebo nám praskne kolej ve Spálené, což už se opakovaně stalo, tak to znamená, že se tramvaje v celém městě zastaví. Proto potřebujeme alternativní trasu právě přes Václavské náměstí," vysvětloval pražský náměstek Zdeněk Hřib.

Práce na nové trati by měly trvat tři roky a Prahu podle výsledku tendru vyjdou na 1, 24 miliardy korun bez DPH.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu