• Načítám...
>

V pražské ZOO se narodilo další gorilí mládě

  • 14. dubna 2024,
  • 23:07,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

.

Reklama

V pražské zoo se od noci na 12. dubna chlubí novým obyvatelem. Je jím přírůstek do rodiny goril nížinných. Matkou mláděte je samice Kijivu. Jde už o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Po Novém roce se narodila samička, která nosí jméno Mobi. 

"Tak Kijivu začala být po 10. hodině večer neklidná a v půl jedné se schovala do nejtemnějšího místa a odtud už vyšla se samotným mládětem. Ten porod jako samotný byl dost rychlý," řekl TV Praha ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. 

Podle ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka je velmi důležité mít pro gorily co nejlepší podmínky pro chov. 

"Proto tenhle nový pavilon. Vidíte, jak je to velký prostor a nevidíte to zázemí, což je zhruba stejný prostor. Vidíte ty výběhy a ještě i tu vedlejší expozici, která může sloužit k celkovému rozdělení té skupiny," dodal ředitel Bobek. 

Porod proběhl bez asistence pracovníků zoo. 

"Tak Kijivu je zkušená matka, je to její páté mládě, tak se o něj stará s velkou zkušeností a bravurou. Všechno zatím klape tak, jak má. Samec se o mládě také zajímá, ale do péče nezasahuje," doplnil vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. 

Chov a rozmnožování goril podléhá povolení odborníků.  

"To povolení je pro dvě mláďata. Jde tedy o to, aby si hrála spolu, aby vyrůstala spolu, aby ta sociální dynamika v té skupině byla podobná jako v divoké přírodě," zmínil ředitel Bobek. 

"Gorila, když se narodí, tak váží zhruba dvě a půl kila. My tu péči necháváme zcela na matce, takže mládě neodebíráme, nevážíme, pokud je vše v pořádku a to vypadá, že v našem případě je vše v pořádku, takže do toho nezasahujeme," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů, Zoo Praha.

A jak je to s výměnou goril v rámci různých zoologických zahrad? 

"Ten chov je koordinován na evropské úrovni, čili evropský koordinátor toho chovu navrhuje, kam která gorila má jít, protože má přehled o všech gorilách. A je to i předmětem nějaké diskuze i nějakého lobbingu. Je ale nemyslitelné, chovat gorily bez toho, že by se spolupracovalo s ostatními evropskými zoologickými zahradami," zdůraznil šéf pražské zoo.   

Aby se gorila mohla přestěhovat do jiné zoo, musí ji být minimálně 7 - 8 let. Nové mládě ale ještě nemá ani jméno. To budou vybírat bud sami ošetřovatelé nebo opět veřejnost.                                                                               

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu