• Načítám...
>

Divocí koně Převalského pocestují do kazašské stepi

  • 17. dubna 2024,
  • 14:04,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Kůň Převalského je posledním divokým koněm na planetě. Původně byl rozšířen na ohromné ploše stepí Střední Asie včetně Kazachstánu. Z přírody ale zcela vymizel koncem 60. let minulého století a řešilo se, jak tento druh zachránit. Díky celosvětovým programům a pomoci zoologických zahrad se to naštěstí podařilo a postupně se daří tyto koně vracet do jejich přirozeného prostředí, nejprve do Číny a pak do Mongolska nebo Kazachstánu. Celkem 8 koní 3. června přepraví do kazašské stepi také Zoo Praha. Během pěti let jich chce zoo z Evropy přepravit okolo 40.

Reklama

Na základě žádosti Kazachstánu připravila pražská zoologická zahrada program, na jehož konci je převoz koní Převalského z chovné a aklimatizační stanice z oblasti České Sibiře do středoasijské země, odkud tento zvířecí druh pochází. Transport je naplánován už na 3. června tohoto roku.

"Poletí celkem 8 koní, a to 4 v letounech CASA z Prahy a 4 z Berlína, přičemž teď jsme tady v Dolním Dobřejově v naší chovné aklimatizační stanici, kde je 8 kandidátů a "kandidátek" na ten transport," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

V Kazachstánu aktuálně panují silné záplavy, do klíčového data by ale mělo už být vše připraveno.

"Je to pro nás velký problém, protože bylo zaplaveno mimo jiné to reintrodukční centrum a došlo i k poškození nejen toho objektu, ale i ohrad, takže teď sháníme také prostředky spolu s kolegy z Kazachstánu, Německa a dalších zemí, aby to vše bylo opraveno a aby to bylo opraveno včas. Také je problém s přepravou materiálu a podobně," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Do kazašského aklimatizačního centra Alibi se dostanou pouze vybraní koně, které na to budou v danou chvíli nejlépe připraveni.

"Snažíme se primárně vybírat kandidáty z těch divokých koní, kteří jsou ve vhodném věku, aby byli v co nejlepší tělesné kondici, aby jejich imunitní systém byl ještě dostatečné schopný se adaptovat na ty změny podmínek, které je čekají a potom hodnotíme celkovou tělesnou kondici těch zvířat a podstupují i různé zdravotní prohlídky," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Důležité pak pro koně bude také to, jak se vyrovnají s klimatizační změnou. Právě prostředí Dolního Dobřejova, kdy se této oblasti přezdívá Česká Sibiř, umí poměrně dobře simulovat podmínky kazašské zlaté stepi.

"Běžně tady v zimě dosahují teploty -20 stupňů, což je dobrá průprava pro ty koně, zároveň je tady větrno, takže oni se musí vyrovnávat s klimatickými podmínkami jinými, než třeba koně v zoologických zahradách, proto sem ty kandidáty svážíme, abychom jim dali šanci se tady srovnat s podmínkami horšími," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Kůň Převalského je posledním divokým koněm na planetě. Původně byl rozšířen na ohromné ploše stepi Střední Asie včetně Kazachstánu. Po 2. světové válce už ale začínalo být zřejmé, že z přírody zcela vymizí. V roce 1959 proto byla do Prahy svolána světová konference, která hledala cesty, jak tento druh zachránit. To se naštěstí podařilo a nyní i s přispěním Zoo Praha se část z nich pomalu vrací do míst, odkud pochází. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu