• Načítám...
>

Praha chce změnu systému financování sociálních služeb

  • 19. dubna 2024,
  • 7:52,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy poslalo vládě a některým ministrům dopis s požadavky na změnu způsobu financování sociálních služeb. Současný systém prostřednictvím takzvaného směrného čísla magistrát považuje za nespravedlivý. Podle náměstkyně pražského primátora za sociální oblast Alexandry Udženije (ODS) totiž povede k tomu, že hlavnímu městu budou v budoucnu chybět peníze na provoz sociálních služeb.

Reklama

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby změnila způsob financování sociálních služeb. Současný systém, který vychází z takzvaného směrného čísla, považuje magistrát za nespravedlivý. Deset let starý postup přerozdělování peněz už podle náměstkyně pražského primátora Alexandry Udženije neodpovídá současným potřebám a demografickým změnám v Praze.

,,Když přijde z ministerstva dotace, ty dvě miliardy, tak je to na jednoho Pražana 1 600 korun, když to přijde do Olomouckého kraje, tak je to 3 300 korun a tady se já bavím o tom nepoměru, který jde z toho ministerstva vůči různým krajům a tady já říkám, pojďme otevřít debatu, aby to bylo férovější," vysvětlovala náměstkyně pražského primátora, Alexandra Udženija (ODS).

,,Ta síť je nevyrovnaná mezi jednotlivými kraji a v jednom kraji bude třeba dostupnější pečovatelská služba, protože bude mít ten kraj historicky více finančních prostředků a může si dovolit větší hustotu a saturaci těch potřeb a druhý kraj, který má méně peněz, tu síť nemůže rozvíjet a nemůže zafinancovat ty potřeby těch svých občanů na tom území," řekl viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, Jiří Procházka.

Praha se navíc podle náměstkyně Udženije v oblasti sociálních služeb potýká s řadou specifik jako s nárůstem počtu seniorů, osob bez domova nebo uprchlíků. To vše podle ní vyžaduje adekvátní finanční podporu ze strany státu. Pokud k tomu nedojde, mohly by podle ní Praze v budoucnu chybět finance na provoz sociálních služeb.

,,Když se podíváme, že nás sociální služby na území hlavního města Prahy ročně stojí čtyři miliardy sedm set milionů a pouze dvě miliardy dostáváme z Ministerstva práce a sociálních věcí, tak je to neudržitelné," doplnila Udženija.

Diskuze se státem, o kterou Praha usiluje, by tak měla vést k férovějšímu rozdělování státních dotací na sociální služby. Stát by při tom měl přihlížet i na plánovaný rozvoj krajských sítí sociálních služeb.

,,Očekávám, že bychom se mohli do konce června poprvé sejít, abychom se bavili u kulatého stolu o tom, jak by se to mělo nastavit do budoucna, abychom opravdu vzali ta data a čísla, počet obyvatel, počet obyvatel 65+, výhled jaká je, protože ta křivka je neúprosná," doplnila Udženija.

Podle Udženije tak Praha od státu nežádá více peněz, ale změnu systému tak, že by z celkové vyplacené sumy na základě dat dalo Praze více peněz a ostatním krajům ubralo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu