• Načítám...
>

Praha 1 otevřela svou první potravinovou výdejnu

  • 3. dubna 2024,
  • 13:39,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

V Praze 1 otevřeli výdejní místo potravinové banky. Lidé si tady budou moci pravidelně přijít pro balíčky se základními potravinami. První výdejní místo otevřela radnice poté, co zaregistrovala větší množství lidí, kteří by takovou pomoc uvítali. Bude fungovat každou středu a zatím lidem pokaždé nabídne do stovky potravinových balíčků.

Reklama

V Řeznické ulici v Praze 1 se otevřela první potravinová výdejna v městské části. Jednou týdně, každou středu bude vydávat balíčky s jídlem všem potřebným, kteří si zde přijdou.

„Přijedeme autem plným tašek a čerstvých potravin. Vyložíme to tady a budeme očekávat, že přijdou lidé, kteří budou mít doporučení z úřadu práce, z OSPODu nebo ze sociálního odboru a budou potřebovat potravinovou pomoc,“ říká šéfka potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová.

V balíčcích budou vždy nějaké čerstvé i trvanlivé potraviny. Jak říká vedení pražské Jedničky, v poslední době narůstá počet lidí, kteří se obracejí zejména na odbor sociální prevence. Potřebují pomoc se zajištěním alespoň základních potravin.

„Na Praze 1 neexistovala žádná výdejna potravinové pomoci. Existuje v centru Prahy v Novoměstské radnici, která je sice pro občany Prahy 1 a Prahy 2, ale ta patří Praze 2. Takže po vzoru Prahy 2 jsme se rozhodli, že zřídíme výdejnu potravinové banky i na Praze 1 přímo tady v Řeznické ulici,“ říká radní MČ Praha 1 pro sociální oblast Iva Antalová (BEZPP).

Tady totiž sídlí pobočka organizace Nový Prostor, která pomáhá lidem bez domova. Každou středu tady bude k dispozici do stovky balíčků s potravinami.

„Je to denní centrum pro naše klienty, kterými jsou lidé bez domova nebo bezdomovectvím ohrožení. Naši klienti prodávají stejnojmenný časopis Nový Prostor, čímž si vydělávají na základní životní potřeby, aby se mohli vrátit zpět do většinové společnosti,“ říká Monika Dvořáková, šéfka denního centra a šéfredaktorka časopisu Nový Prostor.

Městská část bude po nějaký čas monitorovat, jestli bude o výdejnu zájem. Pokud zájem bude, je radnice připravená vytipovat ještě další místa, kde by se mohly potraviny vydávat. Chce jít raději cestou menších výdejen.

„Je to především pro jejich komfort. Protože ono i mentálně přijít si do nějakého velkého centra typu Nová naděje nebo něco takového, je pro člověka, který je třeba na hranici té potřebnosti, poměrně náročné. Zatímco přijít si do malého centra, které je nenápadně ve vedlejší ulici, může být mentálně citlivější,“ říká starosta MČ Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Zástupci potravinové banky opět připomínají, že uvítají jakékoliv dary, ovšem nejvíce je zapotřebí trvanlivých potravin, které je obtížné sehnat. Přispět mohou lidé už brzy v rámci dalšího kola potravinové sbírky. To se uskuteční v sobotu 13. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu