• Načítám...
>

Hazardní vyhlášku Praha upravovat nebude

  • 16. dubna 2024,
  • 8:48,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Začátkem letošního března vyzvalo Ministerstvo vnitra Prahu k vyjádření, zda trvá na současném znění hazardní vyhlášky. Ta totiž na celém území hlavního města zakazuje provozování takzvaných výherních automatů. Živé hry si ale smí regulovat jednotlivé městské části samy. A právě to je podle Úřadu pro hospodářskou soutěž diskriminační. Úřadu dalo za pravdu i Ministerstvo vnitra, které tak začátkem března letošního roku vyzvalo hlavní město, aby vyhlášku do 60 dní upravilo. To ale Praha odmítá.

Reklama

Poslední výherní automaty v Praze pomalu doblikávají. V roce 2021 je totiž metropole hazardní vyhláškou zakázala a tak provozovatelům postupně končí licence. Jiné to je ale v případě takzvaných živých her, tedy her, které obsluhuje personál, jako jsou například karty nebo ruleta. Tady magistrát městským částem umožnil vybrat si, jestli je na svém území povolí nebo ne. A právě to se ukázalo jako problém.

,,Živá hra je dle příslušné vyhlášky na území jednotlivých pražských částí buďto povolena nebo zakázána, a to v návaznosti na rozhodnutí té které městské části. Takto provedená regulace však nestojí na žádných objektivních a nediskriminačních kritériích, jak i vyžaduje příslušná soudní judikatura a z hlediska města jako celku je tak neodůvodnitelná. Z toho důvodu Ministerstvo vnitra shledalo obecně závaznou vyhlášku hlavního města Prahy o regulaci hazardu v rozporu se zákonem," sdělil redakci PRAHA TV po telefonu, mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Ministerstvo vnitra tak Prahu vyzvalo, aby hazardní vyhlášku upravila. Konkrétně paragrafy tři a čtyři, které vymezují právě pravidla pro živou hru. Odhlasovat úpravu vyhlášky by pražští zastupitelé měli do konce dubna. Vedení města ale na jejím současném znění trvá.

,,Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i Ministerstvo vnitra rozporují to, že je možné na území jednoho města stanovit odlišné podmínky podle jednotlivých městských částí. Nicméně na radě jsme dnes deklarovali, že neplánujeme tu vyhlášku změnit," vysvětloval radní hlavního města, Adam Zábranský (Piráti).

,,Pokud město nápravu nezjedná v zákonné lhůtě 60 dní od doručení výzvy, přikročí Ministerstvo vnitra k pozastavení účinnosti obecně závazné vyhlášky v části týkající se regulace živé hry, to znamená regulace technické hry by nebyla rozhodnutím ministerstva dotčena," řekl Krátoška.

Jinými slovy, pokud Praha do konce dubna neschválí úpravu právního předpisu, zruší Ministerstvo vnitra platnost kompletně celé vyhlášky a hazard se tak do Prahy bude moci opět vrátit. Následovat pak bude soud.

,,Pravděpodobný následující scénář je, že Ministerstvo vnitra udělá to, co nám avizovalo, to znamená, že pozastaví účinnost příloh této vyhlášky, které právě stanovují tu nulovou toleranci k hazardu na území několika městských částí a v souvislosti s tím pozastavením účinnosti dá tuto věc k řešení Ústavnímu soudu, což je něco, co my také chceme," dodal Zábranský.

Regulace hazardu má být podle ministerstva všude stejná. Podle pražského radní Adama Zábranského mají ale městské části jako volené samosprávy nárok na to si stanovovat vlastní způsob regulace. Finálně pak podle něj může rozhodnout jen právě Ústavní soud.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu