• Načítám...
>

Praha darovala policistům zdravotnické batohy

  • 17. dubna 2024,
  • 7:56,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát daroval krajskému policejnímu ředitelství v metropoli zhruba 300 tisíc korun na doplnění speciálního zdravotnického vybavení. To totiž policisté koncem loňského roku spotřebovali při masové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Dar si v polovině dubna převzal šéf krajského ředitelství Policie České republiky hlavního města od zástupců vedení Prahy za účasti pražské záchranky.

Reklama

Defibrilátory, obvazy nebo škrtidla. Zdravotnický materiál v hodnotě 300 tisíc korun darovala Praha krajskému policejnímu ředitelství na doplnění vybavení pro první pomoc. Policisté ho totiž koncem loňského roku spotřebovali během masové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

,,Jak vidíte, jsou to speciální zdravotnické pomůcky, které jsou vlastně nezbytně nutné u toho prvního zákroku, ať už je to přesně tragická událost na filozofické fakultě, ale třeba i taková dopravní nehoda nebo pád z výšky. Proto jsme pro ně připravili ty speciální batohy, protože ne každý občan ví, že dokud policie nezabezpečí to místo, tak tam vlastně nikdo nemůže," řekla náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví, Alexandra Udženija (ODS).

A to ani záchranáři. I oni totiž při konfliktních situacích musí se zásahem vyčkat, dokud případ nedostanou pod kontrolu policisté. Ti jsou tak často těmi prvními, kdo přichází do kontaktu se zraněnými. 

,,Dokud situace není bezpečná, tak záchranáři zůstávají na místě, dokud situaci za bezpečnou neprohlásí policie. Ochrana našich posádek je absolutní prioritou a skutečně nejsme represivní složkou, abychom řešili konfliktní situace," řekla Jana Poštová, mluvčí pražských záchranářů.

Hlavní město tak chce vybavení policie doplnit a současně také rozšířit o další specifický zdravotnický materiál, který by v budoucnu při dalším zásahu s vysokým počtem zraněných mohli potřebovat.

,,Když jsme ještě neměli takové vybavení jako dneska, tak jsme hledali, jakým stylem pomoci, jak zaškrtit, co na to použít a praxe nám ukázala, co všechno k tomu potřebujeme a dneska jsme už na top úrovni, kdy ti policisté mají ve vozidlech takové speciální batohy, kde už oni sami si nadiktovali ve spolupráci se záchrankou, co potřebují," vysvětloval ředitel krajského ředitelství PČR hl. m. Prahy, Petr Matějček.

,,Jsou tam tři základní atributy. První je turniket na zastavení masivního krvácení, následně je tlakový obvaz, který je potřeba k těm zraněním, ať už jakýmkoliv a pak jsou transportní prostředky, aby k nám rychle toho pacienta dostali do zóny, ve které již my můžeme zasahovat," doplnil ředitel pražské záchranky, Petr Kolouch.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu