• Načítám...
>

Praha přispěje na sport a polytechnická hnízda v metropoli

  • 19. dubna 2024,
  • 14:57,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha rozdělí 454, 65 milionu korun na podporu sportu a tělovýchovy, což je meziročně o 66, 65 milionu korun více. Peníze půjdou na sportovní projekty a akce sportovních klubů ve městě a pro letošní rok také polytechnická hnízda, kde přispěje na platy místním učitelům.

Reklama

455 milionů korun dá letos hlavní město do sportu a tělovýchovy. Meziročně je to téměř o 67 milionů korun více. Peníze si tak od května bude moci přerozdělit 650 sportovních klubů, oddílů nebo tělovýchovných jednot.

,,Je to právě proto, aby to sportování nebylo tak drahé pro děti a mládež, tak Praha takhle podporuje ten sport každoročně. Zvýšili jsme tu částku o něco, aby doopravdy to sportování bylo dostupné pro všechny," řekl Antonín Klecanda (STAN), radní hl. m. Prahy.

Peníze půjdou například do rozvoje sportu dětí a mládeže, na provoz sportovních zařízení, ale třeba i na sportovní akce, a to i pro handicapované. Podle opoziční zastupitelky Mariany Čapkové by se ale v budoucnu mělo v oblasti sportu více investovat do inovací než jen do provozu.

,,Máme vlastně vysoké dotační tituly na provoz a já se domnívám, že kdyby se více investovalo do investičních akcí, tak by se ten provoz dal zlevňovat. Nyní je to tak, že se málo investuje do zlepšování technologií, to znamená, že ten provoz se neustále zdražuje a my doháníme těmi granty to financování toho provozu," reagovala opoziční zastupitelka a místostarostka městské části Praha 6, Mariana Čapková (Praha Sobě).

Investovat by se pak podle pražského radní Antonína Klecandy mělo také do nových sportovišť. Silným ročníkům dětí totiž podobně jako místa ve školách chybí i hrací plochy nebo závodiště.

,,My začínáme mít problém ne v tom, že by děti nechtěly sportovat, ale že nemají kde, takže do budoucna je určitě nutné vystavět nová sportoviště, když vezmu třeba hokej, tak ty hokejové plochy zanikaly a jen velmi málo těch ploch vzniká, takže my potřebujeme podpořit ta sportoviště. A není to jen ten lední hokej, ale jsou to i běžecké dráhy, různé tělocvičny," řekl pražský radní pro školství a sport, Antonín Klecanda (STAN).

Hlavní město tak o nových sportovištích jedná třeba s Prahou 6, Prahou 14 nebo s městskou částí Praha - Dubeč. Sportovní rozvoj dětí ale není jedinou prioritou Prahy. Na dubnovém zasedání zastupitelé schválili také dotaci na takzvaná polytechnická hnízda. 

,,Dřív jsme znali například třeba dílny, které dneska už nejsou a ti žáci jdou do těch polytechnických hnízd, kde ti malí se můžou učit tlouct kladívkem a pilovat pilkou, ale potom tam máme i pokročilejší věci. Máme tam polytechnická hnízda zaměřená na motoriku a máme polytechnická hnízda zaměřená na robotiku," doplnil Klecanda.

Polytechnická hnízda mají také různá zaměření jako vaření, dílny nebo právě zmiňovaná robotika. Dvě specializované učebny mají i ve Stodůlkách v Praze 13. Na platy tamním pedagogům pro tento rok magistrát přispěl částkou 484 tisíc korun.

,,Při domu dětí a mládeže jsme zřídili dvě učebny, kde mohou chodit žáci z jednotlivých škol. Je to určené pro žáky od 6. do 9. třídy s tím, že třídy se tam mohou střídat a je počítáno, že během jednoho roku by se tam ta třída otočila třeba desetkrát," řekl starosta městské části Praha 13, David Vodrážka (ODS).

Děti se v rámci výukových bloků, které trvají minimálně čtyři hodiny, seznámí s nejmodernější technologií, kam patří například i práce s 3D tiskárnou nebo robotickými stavebnicemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu