• Načítám...
>

Kraj odprezentoval studii demografického vývoje

Středočeský kraj představil výsledky unikátního průzkumu, který se věnuje demografickému vývoji obyvatelstva na území kraje a současně kapacitám MŠ s přihlédnutím k aktuálnímu předpokládanému vývoji obyvatelstva. Průzkum byl zpracován pro potřeby Středočeského kraje a nejen v návaznosti na něj byly představeny připravované zákony, které by v budoucnu měl kraj předložit prostřednictvím zákonodárné iniciativy Parlamentu ČR.

Reklama

Středočeský kraj veřejnosti představil výsledky unikátní studie, která se zaměřila na demografický vývoj obyvatelstva v následujících letech, které potvrdily předpoklad, že kraj se bude i v následujících letech rozrůstat. V plánu je, že do roku 2050 přibude až 250 tisíc obyvatel. 

„Studie zároveň ukázala, že máme oblasti, které se budou mírně vylidňovat, což je Vlašimsko, Příbramsko a Sedlčansko a také ukázala to, že seniorská populace, to znamená lidé starší 65 a 80 let, významně poroste, a to až do výše 77 procent,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Jiří Snížek (Piráti).

Průzkum se zaměřil i na kapacity mateřských škol, a to právě s přihlédnutím k aktuálnímu předpokládanému vývoji obyvatelstva.

„V rámci těch školek se ukázalo, že v těch oblastech na jihu kraje je ta kapacita školek dostatečná, pak máme dostatek kapacit i na Čáslavsku, Kutnohorsku a Rakovnicku. V těch ostatních oblastech je to už ale problematičtější. Ta analýza, kterou jsme nechali vypracovat asi před půl rokem, ukazuje, že nám chybí dva tisíce míst ve školkách,“ říká Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

V rámci studie se posuzovaly celkem čtyři parametry.

„První je, že se díváme, kdo tady skutečně žije, další je pak podle pohlaví a věku, zadruhé počet narozených dětí podle úhrnné plodnosti žen, třetím parametrem je počet zemřelých podle úmrtnostních tabulek a naděje dožití a čtvrtým parametrem je migrace,“ vyjmenovává autor studie Tomáš Soukup.

Ta je přitom na regionální úrovni úplně nejtěžší, protože je třeba vzít v úvahu jak stávající developerské projekty, trendy z minulosti, i to, co se bude dít dále, a to nejen v kontextu kraje, Česka, ale i celé Evropy. Studie ale ukázala, že i nadále bude ten největší vývoj zejména okolo Prahy.

„Na začátku jsme očekávali, že bude spíše rozprostření dále do Středočeského kraje, nicméně těch připravovaných developerských projektů i územních možností výstavby podle stávajících územních plánů je okolo Prahy stále ještě hodně,“ uzavírá autor demografické studie Tomáš Soukup.

Studie opět potvrdila, že Praha a její bezprostřední okolí bude pro lidi v budoucnu i nadále nejvíc atraktivní, a to hlavně z důvodu pracovních míst a vidiny vyššího výdělku. Rozvoj zaznamená ale například i Českobrodsko, kde dojde k nárůstu až o 10 tisíc obyvatel, což znamená 44 procent.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu