• Načítám...
>

Záchranáři i hasiči mají v Dobříši nové zázemí

Nové výjezdové stanoviště mají v Dobříši nejen záchranáři, ale i jednotka sboru dobrovolných hasičů. Obě složky integrovaného záchranného systému od nynějška sídlí v moderních podmínkách v téže budově.

Reklama

Hlavní představitelé Středočeského kraje a dokonce i Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přijeli do Dobříše, aby zde přestřižením pásky zahájili provoz dvou nových výjezdových stanovišť. Zatímco jednotka sboru dobrovolných hasičů svou novou základnu mohla náležitě oslavit, výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby si slavnostního okamžiku příliš neužila. Někdo naléhavě potřeboval jejich pomoc a tak museli vyrazit na svůj první výjezd z nového stanoviště, ve kterém mají pohodlí a moderní vybavení.

„Víte, že já vždycky říkám, že pro mě jsou dvě priority – první priorita je samozřejmě péče o pacienta a druhou prioritou je to, aby naši zaměstnanci, naši zdravotníci mohli pracovat v prostředí, které odpovídá 21. století," řekl Pavel Pavlík (ODS) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

„Čekat, že budou odvádět práci hasiči a záchranáři bez toho, aniž by měli dobré zázemí, asi nejde. Takže já jsem moc rád, že i na tyto věci se daří nalézat peníze," řekl Jan Skopeček (ODS) - místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

Nová výjezdová stanoviště Zdravotnické záchranné služby a Jednotky sboru dobrovolných hasičů v Dobříši jsou modelovým příkladem funkční spolupráce soukromého a veřejného sektoru.

„Já jsem za tento projekt tady v Dobříši moc ráda, protože je to takový opravdu netypický projekt, je to spolupráce soukromého sektoru, tedy soukromého investora, který věnoval čtyři miliony korun na výstavbu té budovy právě podle požadavků jak zdravotnické záchranné služby, tak jednotky sboru dobrovolných hasičů. A současně se na tom samozřejmě podílelo město Dobříš a současně se na tom podílel Středočeský kraj. A obě tyhle veřejné instituce se zavázaly k tomu, že budou platit nájem a budou odbydlovat za velmi příznivých podmínek tu budovu," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

„My jsme o této variantě na začátku vůbec neuvažovali. My jsme chtěli jít klasickou cestou, sehnat pozemek a postavit objekt, který by patřil městu. Ale my jsme ten pozemek nesehnali a tohle se ukázalo jako varianta, která nám vlastně vytrhla trn z paty, jinak bychom neměli kam ty hasiče a záchranku umístit," řekl Pavel Svoboda (BEZPP) - starosta Dobříše.

„Slovo dalo slovo. Nějak se to prostě povedlo, upeklo se to s tím, že my jsme byli těsně před stavbou nebo jsme začínali, oni najednou potřebovali řešit prostory a v tu chvíli proběhla nějaká dohoda, přemíchali jsme projekt, upravili jsme ho lehce a vybudovalo se to, co tady dnes stojí," řekl Jan Vácha - investor.

Tedy dvě moderní výjezdová stanoviště, na která čekali jak dobrovolní hasiči, tak záchranáři.

„Dnešní události jsou čím dál tím větší, složitější, jejich různorodost je hrozně veliká a k tomu potřebujeme samozřejmě větší zázemí," řekl Jiří Zajíček - velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Dobříš.

„Je to takový hezký pocit, že je za námi zase kus práce, že jsme něco posunuli dál, že těm našim zaměstnancům můžeme nabídnout slušné pracovní podmínky," řekl Pavel Rusý - ředitel Zdravotnické záchranné služby SK.

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje je příspěvkovou organizací a tak se finančně o její vybavení, zázemí a provoz finančně stará kraj. Sbory dobrovolných hasičů fungují na bázi spolku. Těm Středočeský kraj na jejich činnost přispívá. Letos už sumou 81 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu