• Načítám...
>

Pražská brána v Berouně se otevře veřejnosti

Memorandum o spolupráci na provozu Pražské a Plzeňské brány uzavřel Středočeský kraj s městem Beroun, vlastníkem kulturních památek. Novou expozici a provoz zajistí Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace Středočeského kraje. Muzeum Českého krasu současně otevřelo výstavu architektonických návrhů na adaptaci muzea, které vytvořili studenti fakulty architektury ČVUT.

Reklama

Středočeský kraj uzavřel s městem Beroun Memorandum o spolupráci na provozu Pražské a Plzeňské brány. Novou expozici a provoz zajistí Muzeum Českého krasu, příspěvková organizace Středočeského kraje. U podpisu byl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (TOP 09).

„Memorandum ztvrzuje společnou cestu k zatraktivnění a zpřístupnění obou městských bran v Berouně a vzniknou v nich nové expozice, které rozšíří kulturní nabídku a zatraktivní město pro cestovní ruch,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Václav Švenda (TOP 09).

„Plzeňská i Pražská brána bude využívána Muzeem Českého krasu, které tam uspořádá nějaké výstavy a zpřístupní ji v určitých hodinách veřejnosti. Doposud se dá dojít jen na tu horní Plzeňskou bránu, a to opět jen v některých hodinách a vlastně ta dolní brána od té doby, co tam přestala fungovat galerie mladých fotografů, není využívaná,“ popisuje starostka města Beroun Soňa Chalupová (ODS).

Loni proběhla rozsáhlá rekonstrukce střechy a celého podkroví, díky tomu vznikly nové prostory. Vzhledem k úzkým točitým schodům půjde sice o poměrně fyzicky náročnou procházku, která ale určitě bude ve finále stát za to. Muzeum obě brány začlení do svého programu komentovaných prohlídek Berouna. Muzeum Českého krasu zároveň představilo výstavu prací studentů ČVUT v Praze.

"Výstava je vyvrcholením naší spolupráce s Českým vysokým učením technickým, kdy se snažíme zapojit studenty ČVUT do rozvojových aktivit našich příspěvkových organizací a tady v Berouně mají za úkol se zabývat rozšířením našeho muzea," řekl Václav Švenda (TOP 09) - radní Středočeského kraje.

Studenti architektury ČVUT v Praze se jako první pokusili nalézt cestu k adaptaci muzea a skloubení jeho historické podoby s moderní výstavbou. Studentské práce jsou k vidění na velkoformátových panelech na berounské Pěší zóně. Výstava pokračuje v prostorách Muzea Českého krasu, kde mohou návštěvníci zhlédnout kompletní práce všech zapojených studentů, včetně 3D modelů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu