• Načítám...
>

V Louňovicích odstartovala výstavba nové základní školy

V Louňovicích u Říčan zahájili stavbu Svazkové základní školy LOŠBATES. Bagry se tam poprvé rozjely v polovině března. O měsíc později pak proběhlo slavnostní poklepání na základní kámen za účasti veřejnosti, starostů všech čtyř obcí svazku a pozvaných hostů, kteří se podíleli na přípravě celého projektu nebo jej podpořili.

Reklama

Po sedmi letech a 45 razítkách odstartovala v Louňovicích na Říčansku stavba nové Svazkové základní školy. Pojmout by měla až 540 žáků ze čtyř obcí. V kraji totiž základní školy chybí a děti tak dosud musely na vyučování dojíždět do okolních obcí. Volná místo pro nespádové žáky se ale často našla až v obcích, mnohdy vzdálených i desítky kilometrů. 

,,Teď vozíme děti 20 kilometrů daleko do Stříbrné Skalice, což prostě je jasný diskomfort jak pro rodiče, tak i pro ty děti. V základních školách máme dohromady, ten náš svazek má dohromady zhruba asi nějakých 450 dětí v nejrůznějších školách v širokém dalekém okolí," vysvětloval stávající situaci v regionálním školství starosta obce Louňovice, Josef Řehák (BEZPP).

Výstavba školy by měla přijít na 537 milionů korun. Největší část peněz půjde z kasy Ministerstva školství. Přispěje ale i Státní fond životního prostředí, svazek čtyř obcí, kterým především bude škola sloužit. Deseti miliony pak přispěl i Středočeský kraj.

,,Myslím, že si to tento region opravdu zaslouží. Jsou tady opravdu dlouhou dobu nedostatečné kapacity základních škol, ale všechny ty obce v regionu se opravdu snaží a staví jednu školu za druhou a já jsem ráda, že jako Středočeský kraj to můžeme finančně podpořit," řekla hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková (STAN).

,,Je důležité, aby stát podporoval vznik takovýchto škol. Jsou místa, kam se přistěhovalo hodně mladých lidí, kde je hodně dětí a samy obce tak obrovské školy nemohou ufinancovat. Pevně věřím, že touto cestou se stát vydá v následujících letech tak, aby se mohly stavět ty další školy, které jsou potřeba," řekla první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, Věra Kovářová.

Ty jsou plánu třeba ve středočeské obci Chýně, Říčanech, Drahelčicích nebo třeba v Mníšku pod Brdy. Do lavic louňovické školy LOŠBATES by pak první žáci mohli usednout v září 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu